نکات آموزشی خودرو, عیب یابی خودرو

19 دلیل جوش اوردن ماشین و بررسی علت مشکل

علت جوش آوردن خودرو و برسی علت ان

جوش اوردن خودرو یکی از ناراحت کننده ترین اتفاقاتی که میتونه زمان رانندگی برای ما رخ بده . که اگر هنگام جوش اوردن ماشین سریعا به آن رسیدگی نکنیم منجر به بروز خسارات خیلی سنگین می شود. با شروع فصل بهار و تابستان خیلی از هم وطنان عزیز اقدام به سفر می کنند. اگر شما هم قصد سفر به جاده‌های پرترافیکی و گردنه ای همچون چالوس، گرده هیران ، مشهد / هراز  و سایر مسیرهای پر رفت و آمد را دارید؛ احتمال جوش آوردن و بالا رفتن امپر اب خودرو بیشتر می‌شود. بنابراین مطالعه مقاله زیر را به شما پیشنهاد می کنم مطالعه کنید تا از جوش اوردن خودرو جلوگیری کنید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اولین راه مقابله با جوش اوردن خودرو

 یک راننده حرفه ای همیشه در حین رانندگی به نشانه گرهای داشبرد خودرو توجه کرده تا جلوی هرگونه خسارت احتمالی را بگیرد. اگر هنگام رانندگی دما ماشین به خط قرمز نزدیک شد و یا بخار از کاپوت بیرون زد و یا بوی بخار ضد یخ به مشام ما رسید. اولین کار و مهم ترین کاری که باید بکنیم از ادامه حرکت خودداری کنیم. و در قدم بعدی ماشین را به هیچ عنوان خاموش نکنیم.

علت جوش آوردن ماشین تیبا، 206، پژو، پراید

اگر بخواهیم به صورت کلی علت جوش آوردن ماشین بیان کنیم. خرابی یکی از این قطعات ( ترموستات / واتر پمپ / رادیاتور / واشر سر سیلندر / درب رادیاتور ) باعث جوش آوردن خودرو می شود. که در ادامه مقاله به بررسی این قطعات می پردازیم.

اقدامات اولیه هنگام جوش آوردن خودرو

درسریع ترین زمان ممکن به دور از هرگونه عجله و شتاب زدگی ماشین را متوقف کنید.

با روشن کردن بخاری ماشین دمای موتور را کاهش دهید.

از خاموش کردن خودرو به شدت خوداری کنید.

هرکاری که به موتور خودرو فشار می آورد باید خوداری کرد. مثل کولر یا ترمز زدن مکرر

در اولین فرصت کاپوت خودرو بالا زده تا گردش هوا جریان پیدا کند.

از باز کردن درب رادیاتور خوداری کنید. چرا که احتمال سوختگی با بخار اب بسیار بالا می باشد.

بعد از خنک شدن خودرو مقداری آب به رادیاتور اضافه کرده و به اولین تعمیرکار برای عیب یابی خودرو مراجعه کنید.

روی موتور آب نریزید! به علت جنس بدنه چدنی حساس و شکننده موتور، در صورت ریختن آب سرد بر روی آن، احتمال ترک خوردگی وجود خواهد داشت. می‌توانید مقداری آب را که با دمای محیط یکسان است بر روی دیواره رادیاتور بریزید تا به سرعت بخشیدن خنک شدن آن کمک کنید

حد نرمال آمپر آب ماشین کجاست ؟

سوال زیادی در این باره پرسیده می شود. اگر بخواهیم یک توضیح کامل در این مورد به شما بدم باید بگویم دمای اب در ماشین های مختلف متفاوت است. در کل دماب اب ماشین نباید از خط وسط بیشتر شود.

علت جوش آوردن خودرو چیست ؟

عوامل زیادی در هنگام رانندگی منجر به جوش آوردن خودرو می شود. که در زیر به بررسی تک تک این عوامل می پردازیم.

1- روغن موتور

در صورتی که روغن موتور خودرو شما، خاصیت خود را از دست دهد یا از مقدار مجاز آن کاهش یابد، دمای موتور زیاد شده و ممکن است که ماشین شما جوش بیاورد؛ زیرا روغن موتور علاوه بر روان و نرم‌کردن قطعات موتور، در خنک‌سازی آن هم تاثیر دارد.

نکته : قبل از سفرهای طولانی و پس از رسیدن به مقصد حتما سطح روغن چک شود.

2- خرابی فن رادیاتور

پروانه موتور یا همان فن رادیاتور، وظیفه‌ی خنک‌کردن آب رادیاتور و در نهایت موتور را دارد. در صورتی که آمپر آب، دمای بیش از حد مجاز را نشان دهد و فن رادیاتور روشن نشود یا شدت چرخش آن بسیار آهسته باشد؛ حتما یکی از قطعات پروانه موتور دچار مشکل یا خرابی شده و منجر به جوش اورن خودرو می‌شود. شکستگی خود پروانه هم می تواند منجر به افزایش دمای خودرو شود.

تست فن رادیاتور : پس از خاموش کردن ماشین، پره‌های فن را بچرخانید؛ اگر پره‌ها به سختی چرخیدند، احتمالا باید تعویض شوند.

3- خرابی واتر پمپ

واتر پمپ وظیفه چرخش آب در موتور خودرو را دارد. به این صورت که اب گرم از طریق ترموستات خارج شده و پس از خنک شدن از طریق واتر پمپ مجدد به داخل موتور فرستاده می شود. حال اگر این قطعه با خرابی مواجه شود انتقال اب به درستی انجام نمی شود و دمای موتور خودرو به شدت افزایش می یابد.

جوش آوردن خودرو واتر پمپ

4- نشتی قطعات سیستم خنک‌ کننده موتور

اگر هر یک از قطعات خودرو مانند رادیاتور، پمپ آب، شلنگ‌ها، هوزینگ ترموستات و واشر سرسیلندر دچار نشتی آب شود، موتور با مشکل آب‌رسانی مواجه خواهد شد و در نتیجه جوش می‌آورد؛ بنابراین از عدم نشتی قطعات موتور مطمئن شوید.

5- مایع خنک‌ کننده

یکی از دلایل دیگر جوش‌ آوردن ماشین می‌تواند  استفاده  نکردن از ضدیخ باشد. چراکه ضد یخ ضد جوش هم می باشد.

6- گرفتگی شلنگ‌ ها

گردش خنک‌کننده در موتور بر عهده شلنگ‌های خودرو است. اگر در شلنگ‌ها گرد و‌ غبار یا ذرات ریزی وارد شود، منجر به گرفتگی آن‌ها شده و در نهایت آب‌رسانی در سیستم ماشین دچار مشکل می‌شود. بنابراین فراموش نکنید که به طور مرتب شلنگ‌ها را چک و از تمیز بودن آن‌ها اطمینان حاصل پیدا کنید.

7- خرابی در ترموستات

ترموستات یک قطعه مکانیکی است که طبق زمان‌بندی، در دمای تعریف شده مسیر آب در موتور را باز و بسته می‌کند. در صورتی که ترموستات در زمان معین باز نشود، خودرو شما به سرعت جوش می‌آورد.

8- خرابی یا سفت نبودن تسمه واتر پمپ

دقت داشته باشید که تسمه واتر پمپ، شل یا پاره نباشد که این امر، کارکرد پمپ آب را مختل خواهد کرد. در صورتی که تسمه هیچ مشکلی نداشته باشد.

9- خرابی رادیاتور ماشین

میتوان رایج ترین علت جوش آوردن ماشین را خرابی در رادیاتور ماشین دانست. خرابی رادیاتور خودرو به معنی گرفتگی، شکستن، ترک خوردن، کج شدن پره ها و هر موردی که باعث کاهش راندمان رادیاتور شود. با کاهش بازده رادیاتور دما مایع خنک کننده به خوبی کاهش پیدا نکرده و دمای موتور تا جوش آوردن بالا خواهد آمد.

جوش اوردن ماشین

10- مسدود شدن جلو پنجره خودرو

بارها در جاده مشاهده کردید که پلاستیک های ریخته شده در طبیعت به واسطه باد وسط جاده امده و از خودرو رد می شود. گاهی اوقات این پلاستیک ها جلوی مشبک خودرو گرفته و اجازه انتقال هوا به داخل موتور را نمی دهد و همین عامل منجر به جوش آوردن خودرو می شود.

نکته : اگر به هر دلیل از روی پلاستیک رد شدید در جاده حتما از طریق آینه عقب کنترل کنید که پلاستیک از زیر ماشین خارج شده است. در غیر اینصورت حتما کنار زده و وضعیت ماشین کنترل کنید.

11- کم یا زیاد بودن حجم مایع خنک کننده

اصلی ترین عنصر تاثیر گذار در سیستم خنک کنندگی خودرو آب رادیاتور یا دقیق تر مایع خنک کننده (ضدیخ) آن است. توجه داشته باشید که مایع خنک کننده رادیاتور همیشه باید در حد مشخصی باشد و کم و زیاد نشود و همچنین از مایع خنک کننده مناسب و باکیفیت در آن استفاده شود. کم یا زیاد بودن حجم آب در سیستم خنک کننده ماشین موجب میشود تا راندمان این سیستم کاهش یافته و در نتیجه موتور ماشین به خوبی خنک نشود و این اتفاق در زمانی که خوردو زیر فشار باشد منجربه جوش آوردن ماشین خواهد شد.

12- رانندگی در سربالایی به مدت طولانی
13- استفاده از دنده های سنگین در مدت زمان طولانی
14- رانندگی در ترافیک برای مدت طولانی
15- هوا درون رادیاتور وجود داشته باشد

اگر هوا درون سیستم خنک کننده هوا باشد، گردش مایع خنک کننده به خوبی انجام نخواهد شد و همین موضوع باعث بالا رفتن آمپر آب ماشین می‌شود. در این صورت خودرو را خاموش کنید، و اجازه دهید موتور خنک شود، سپس خودرو را به یک تعمیرکار حرفه‌ای خودرو نشان دهید تا هواگیری را انجام دهد و مشکل جوش آوردن ماشین برطرف شود.

16- سر سیلندر و واشر سر سیلندر آسیب دیده باشند

اگر خودرو در صبح زمان استارت زدن دیر روشن شود، در زمان باز کردن رادیاتور صدایی شبیه به صدای باز کردن در نوشابه به گوش برسد، آب رادیاتور سریع کاهش یابد و یا شلنگ‌های رادیاتور در زمان بالا رفتن دمای موتور سفت شوند، احتمال واشر ترسوندن خودرو وجود دارد. بهترین کار مراجعه به مکانیک ماهر است.

17- مسدود شدن مسیر اگزوز

اگر اگزور ماشین مسدود شود و یا کاتالیزور خراب شود. به دلیل اینکه هوای گرم به درستی از مسیر اگزوز خارج نمی شود. منجر به بالا رفتن دمای اب و یا جوش آودرن خودرو می شود.

18- سفت بودن سوپاپ‌ها

کم بودن خلاصی سوپاپ‌ها از دیگر عوامل بالا رفتن آمپر آب است. تنظیم نمودن لقی یا خلاصی سوپاپ‌ها در هر اتومبیل متفاوت است.

19- ضعیف بودن اتصال بدنه 

یکی دیگه از دلایل بالا رفتن دمای اب خودرو از ضعیف بودن کابل اتصال بدنه می باشد. به خصوص در زمان گرفتن کولر .

نکته : حتما به وصیله کابل اتصال بدنه استاندارد قطب منفی باطری تقویت کردن تا از بالا رفتن احتمالی اب خوداری کنید.

چکار کنیم ماشین جوش نیارد

برای اینکه ماشین جوش نیارد اول باید از سالم بودن موارد گفته شده در قسمت های قبل اطمینان حاصل کنید سپس موارد زیر مد نظر قرار بدید

استفاده از ضد یخ 

از درجا کارکردن خودرو جلوگیری کنید

از فشار بیش از حد به خودرو جلوگیری کنید

سرویس های دوره ای فراموش نکنید

کنترل سطح مایع خنک کننده فراموش نشود

از عملکرد صحیح فن ها مطمئن شوید

کلام پایانی : شما می‌توانید برای جلوگیری از بالا رفتن آمپر ماشین یک سری اقدامات اولیه را در جهت تعمیر و نگداری خودرو انجام دهید و مانع از جوش آوردن موتور خودرو شوید. برخی از این اقدامات عبارتند از: بررسی آب خودرو، هواگیری درست رادیاتور، تمیز کردن موتور خودرو، عدم حمل بار بیشتر از ظرفیت خودرو، استفاده از ضدیخ، در نهایت کنترل قطعات اصلی خودرو به یک مکانیک ماهر بسپارید.

امتیاز شما به محتوای این مطلب
[تعداد رای ها: 56 میانگین امتیازها: 4]

19 دیدگاه در “19 دلیل جوش اوردن ماشین و بررسی علت مشکل

  1. ناصر گفت:

    سلام.من آردی کاربراتور دارم ترموستات عمل میکنه اما ماشین جوش میاره در صورتی که آب داخل رادیاتور هنوز سرد هستش .علتش چیه استاد؟

    1. سلام دروود از سلامت واتر پمپ مطمئن هستید ؟ ایا اب گردش دارد ؟

  2. امید گفت:

    سلام
    وقتتون بخیر
    من یه ۲۰۶ تیپ ۵ دارم وقتی ماشین روشن هست دمای ماشین عادی هستش به محض خاموش کردن خودرو از درب رادیات اب جوش بیرون میاد درب رادیات هم یه با عوض شده

    1. سلام دروود باید وضعیت نشیمن گاه درب رادیاتور بررسی بشود اگر تخم مرغی شده باشد هر تعداد هم درب عوض کنید مشکل حل نمیشه

  3. مهدی گفت:

    سلام بنده پراید ۱۱۱ دارم ماشین اگه بیشتر از یکساعت کار کنه جوش میاره ترموستات و رادیاتور هم تعویض کردم موتور فن سالمه
    لطفا کمکم کنید بخدا خیلی گیرم
    ممنون میشم به شماره تلفنم جواب بدید
    ……

    1. سلام دوست عزیز
      وضعیت واتر پمپ بررسی کنید ببینید گردش اب دارید یا نه .
      خیلی از موارد باید بررسی بشه با یک پیام نمی شه مشکل حل کرد

  4. رضا گفت:

    سلام ماشین نیسان رونیز دارم. در سربالایی و سرعت بالای 80 امپر بالا رفته و جوش می اورد نزدیک یکسال است به همه مکانیکی ها مراجعه کردم اما مشکل حل نشد. اتصال بدنه بارها کنترل، رایاتور تعویض، واشار سریلندر تعویض، فشنگی تعویض کلاچ پروانه چند بار تعویض، ترموستات تعویض ، می گویند واترپمپ هم مشکلی ندارد. تا بحال کسی نتوانسته مشکل را حل بکند. غیر از سر بالایی و سرعت بالای 80 مشکلی ندارد حتی کولر روشن بکنم یا ساعت ها در حال کار باشد مشکلی پیش نمی آید. چکار باید کرد؟ کسی هست این مشکل را حل بکند؟

    1. سلام دروود شماره دو نفر متخصص برای شما می گذارم که می توانند به شما حسابی کمک کنند به نظر بنده هم مشکل شما تو سابت پیدا نمیشه بهتر از افراد با تجربه استفاده کنید

      لطفا شماره خودتون توی همین پست برای بنده بزارید تا شماره را ارسال کنم خدمت شما

  5. اسماعیل گفت:

    درود
    من رواسال دارم ماشین توی سرعت تا 80 تا خوبه ولی وقتی سرعت برم امپر میره بالا ولی توی ترافیک با کولر و بدون کولر حتی چند ساعت هم بمونم امپر بالا نمیره حتی سرسیلندر رو هم عوض کردم رله فنها و فشنگی اب رو هم عوض کردم
    سپاس

    1. سلام دروود مشکلی خودروی شما باید دقیق بررسی شود اما علت بروز این اتفاق می تواند موارد زیر باشه
      تنظیم نبودن موتور،
      کثیف بودن بیش از حد بدنه موتور،
      پایین بودن سطح و کیفیت روغن موتور،
      مسدود بودن خروجی اگزوز،
      کم بودن خلاصی سوپاپها
      مسدود بودن یا جریان در حد مجاز نداشتن
      البته یادمون باشه خودرو در سرعت های بالا گرمای بیشتری تولید می کند

  6. رضا گفت:

    درود بر شما.واقعا دست مریزاد.دمتون گرم .کامل ترین توضیحات رو از سایت شما مطالعه کردم.خیلی تحقیق کردم در مورد جوش اوردن خودرو ولی فقط اینجا به جواب رسیدم.خدا قوت…سپاس👍🌹🌹🥀

    1. سلام دروود خدمت اقا رضای عزیز

      ممنون با نظر خوبتون خستگی را از تن ما خارج کردید

  7. علی گفت:

    اقا اتصال بدنه بزنیم یا خیر برای خودرو های که تازه از کارخانه اومده

    1. سلام درور در ماشین های جدید زیاد تاثیر مثبتی ندارد مگر هنگام کولر گرفتن امپر خودرو بالا بره و یا اتصال بدنه مناسبی خودرو نداشته باشد.

  8. میترا گفت:

    خیلی عالی سازنده هجم ضد یخ چقدر باید باشه نسبت به اب داخل رادیاتور

    1. سلام درورد ممنون از لطف شما . روی هر بسته ضدیخ درصد ترکیب بیان شده اما بهترین ترکیب 50 درصد ضد یخ 50 در اب رادیاتور می باشد

  9. خشایار گفت:

    دمتون گرم . من لذت بردم از مقاله

    1. سلام دورود ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *